dijous, 8 d’agost del 2013

ADOLESCENTS A L’ESTIU

Les vacances d’estiu són llargues i, sovint, passa que, després dels primers dies, els fills adolescents diuen que s’avorreixen i no saben que fer. Ja no els interessen les activitats que feien altres anys. Amb el seu pensament ha canviat també la seva manera de veure el món. Aquesta situació que, d’entrada és desconcertant, no deixa de ser una oportunitat per descobrir nous interessos i noves aficions. Lluny de forçar el fill a fer activitats en que no s’hi sentirà a gust, es tracta de explorar nous horitzons en les seves preferències. Allò que interessava al nen pot haver perdut tot l’encant per l’adolescent. Aquesta és una nova oportunitat per la formació i el creixement de l’adolescent.

Cada vegada són més les entitats que ofereixen una gran varietat d’activitats. Cal planificar amb temps. Escoles, instituts, biblioteques, centres cívics, parròquies i entitats culturals segueixen oferint activitats d’estiu que tenen el seu interès. Hi ha molts campaments d'aventura i a l'aire lliure que ofereixen programes per adolescents. El ventall d’activitats és ampli: esports, arts, música, teatre, informàtica, animals, cuina, idiomes... Segur que hi ha un programa que compleixi els requisits que ell necessita. A més, cal no oblidar que despertar els interessos del fill adolescent pot ajudar-lo en l'elecció de la seva carrera. També hi ha l’opció de dedicar un temps a la formació. Es pot plantejar com a una inversió de futur. L’estiu pot ser un bon moment per fer aquelles activitats que, durant el curs, no ha tingut temps de fer. Els idiomes en són un exemple. I no oblidem el treball, més enllà dels 16 anys. És una oportunitat de col•laborar a l’economia familiar, especialment a les seves despeses.

Però no s’ha d’oblidar mai el voluntariat social. vivim en una situació de crisi, amb greus necessitats socials. On no arriba la Administració, hi ha d’arribar l’acció social del voluntariat. Hi ha moltes entitats que necessiten col•laboració desinteressada. Des de bancs d’aliments fins a centres per gent gran, passant per centres de suport als més desvalguts. El voluntariat és una gran oportunitat a fi de que l’adolescent conegui la situació del món que l’envolta, i l’ajudi a sortir de l’egocentrisme que li és propi de l’edat. Pot ser dur d’entrada. Però, a la llarga, és bo que l’adolescent se senti necessari per donar part del seu temps i de la seva experiència, de forma gratuïta, i que se senti estimat i valorat per la seva acció. El voluntariat social és una experiència molt enriquidora per l’esperit inquiet de l’adolescent i li ofereix una perspectiva diferent de la vida. I, sobre tot, l’ajuda a tocar de peus a terra. En un món que cada vegada té més necessitats, el voluntariat és una oportunitat d’or per la formació humana de la persona.

DIARI DE GIRONA, 8 d’agost de 2013.

Dr. Josep Cornellà Canals
Psiquiatra especialitzat en conductes d'adolescents a Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada