dijous, 28 de març del 2013

DE CLARAVALL A ASSÍS


Cap a mitjans del segle XII, Bernat de Claravall va escriure unes consideracions al papa Eugeni III, en que, entre altres coses, li criticava que anés vestit d’or i envoltat de riqueses que de res servien al poble al qui tenia que servir. El papa es mostrava al món com a successor de l’emperador Constantí (de qui heretà el títol de Summe Pontífex) i no com a hereu de la senzillesa del pescador de Galilea.

M’ha vingut al cap aquesta cita ran l’elecció del nou papa. El seu nom, Francesc, pot ser molt bé un programa de senzillesa, a l’estil del sant d’Assís. De moment ha inaugurat el seu servei a l’església i al món revestint-se de gestos de humilitat. Hi haurà qui diu que amb els gestos no n’hi ha prou. Però un gest continua valent més que mil paraules. Els exemples els entén tothom, parlen per ells sols. Les explicacions poden embolicar la troca i confondre a qui escolta.

Diuen que en ser escollit papa, va rebutjar els guarniments que li oferia el mestre de cerimònies. “S’ha acabat l’època de les disfresses”, diuen que va exclamar, tor rebutjant l'esclavina vermella. La senzillesa de la creu pectoral, i la inclinació davant la multitud que l’aclamava a la plaça de Sant Pere, son més gestos que fan intuir un apropament a la senzillesa que hauria d’impregnar la vida cristiana. Aquests dies s’han trencat tradicions mil•lenàries; les seves homilies, a peu dret i amb el cap descobert, mantenen la frescor d’aquell que es creu allò que diu. I cap missatge podria ser cregut si no s’expliqués des de la profunda convicció en allò que es diu.

Avui, dijous sant, no celebrarà el recordatori del darrer sopar en una de les basíliques vaticanes. Anirà a un centre d’internament de menors i, seguint aquell manament que deixà Jesús, rentarà els peus de dotze petits delinqüents. M’agrada imaginar la cara que hi posaran els vailets. Possiblement sigui una experiència que no oblidaran en llurs vides. Són gestos; gestos senzills que il•lustren un tarannà.

En aquell primer dijous sant de la història, Jesús donà el manament del servei. “Els grans del món manen i dominen. Però entre vosaltres no ha de ser així; qui vulgui ser gran, que sigui servidor; qui vulgui ser el primer, que sigui el servent de tots”. Francesc, el nou bisbe de Roma, ha manifestat, en aquestes dues setmanes que exerceix el càrrec, que creu fermament en aquest nou estil de fer les coses. Els petits canvis poden ser un anunci per els grans canvis. El missatge de Claravall ha arribat a Roma, recollint l’aire fresc de les oliveres d’Assís.

DIARI DE GIRONA, 28 de març de 2013.
http://www.diaridegirona.cat/opinio/2013/03/28/claravall-assis/610457.html

www.drjosepcornella.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada