divendres, 7 de juny del 2013

“SLIMMING”

M’ha costat creure-m’ho. Però m’ho han anat confirmant. Ha arribat aquí la moda de ingerir alcohol de manera del tot incongruent (per posar algun adjectiu a una pràctica per la que no trobo nom). Ho vaig llegir fa un parell d’anys. A Alemanya, els adolescents començaven a utilitzar tampons impregnats de vodka, que eren introduïts en la vagina o en el recte, en funció del sexe, per produir una intoxicació etílica ràpida. Cal saber que, anatòmicament, aquestes parts del cos tenen una xarxa venosa molt desenvolupada, capaç de fer una ràpida absorció de l’alcohol, que, sense passar pel fetge, arriba amb rapidesa al cervell.

En diuen “Slimming” i ha produït ja alguns accidents importants a centreeuropa. Vaig pensar, inicialment, que era una exageració, i que mai arribaria aquí. La veritat... Ho veia francament arriscat i suposava que els nostres adolescents tindrien més seny.
Però, a barret! Tot arriba i tot s’encomana, menys la virtut! Ara, segons sembla, la moda ha arribat al nostre país. I ja han començat a detectar-se casos de forta intoxicació a través d’aquests mitjans. Tanmateix, hi ha qui s’administra l’alcohol a través de la conjuntiva (com si fos un col·liri) o inhalant fortament un “xupito” de beguda d’alta graduació alcohòlica. Les conseqüències són greus. Imaginem les cremades que es poden produir a la conjuntiva, amb risc de pèrdua de visió, les alteracions nassals, i totes les complicacions que hi pot haver  a nivell de les mucoses vaginal i rectal.

Què ens passa a la nostra societat? Què passa amb l’educació dels adolescents? Quins són els valors? Falla, crec, la capacitat de reflexió, la possibilitat de l’esforç, la manca de tolerància a la frustració, i la dificultat per l’ús de la paraula.

Reflexionar vol dir pensar. L’augment de tecnologia ens ha portat a una vida més senzilla o, tal vegada, més complicada. Escric aquest article, i puc estar pendent dels correus que m’envien des d’arreu del món, i puc navegar per la xarxa a fi de consultar dades i documents. Però, em queda temps per reflexionar? La veritable saviesa només neix de la capacitat de reflexió, d’anàlisi de les experiències. La capacitat per l’esforç es va perdent quan hom s’acostuma a tenir tot allò que vol sense haver de fer gaire res. I quan quelcom falla, aleshores sembla que s’enfonsa el món. Costa, avui, fer front a les situacions imprevistes que s’interposen en el camí dels desigs. Costa tolerar la frustració. I, finalment, falla l’ús de la paraula. Ens comuniquem molt, però parlem poc.

Hi hauria molt més. Però la notificació dels primers casos de “slimming” al nostre país ens alerta de que no estem fent les coses bé. No es tracta de crear alarmes; es tracta de crear necessitat de reflexionar i parlar.

DIARI DE GIRONA, 6 de juny de 2013.
http://www.diaridegirona.cat/opinio/2013/06/06/slimming/620668.html

Dr. Josep Cornellà Canals
Psiquiatra infantil i juvenil a Girona

Tractament de l'adicció a l'alcohol d'adolescents a Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada