dijous, 9 de maig del 2013

ARMES I NENS


La setmana passada, a Kentucky, Estats Units, un nen de cinc anys va matar la seva germaneta de dos anys amb un rifle dissenyat específicament per a menors que li havien regalat l'any anterior. La mare era a la casa i sembla que ignorava que l'arma anava carregada... Diuen que el nen era un expert tirador.

La notícia és real, malgrat que sembli treta d'una pel·lícula de por. L'arma era un rifle de calibre 22. M'ha impressionat entrar a la web de la casa que comercialitza "el meu primer rifle; armes de qualitat per els joves americans". No deixa indiferent veure com la mort es pot convertir en negoci (www.crickett.com). L'any 2008, aquesta empresa va produir 60.000 armes per a nens (entre rifles i pistoles), que es venen amb colors cridaners per atraure la clientela. I, als Estats Units, segueix el debat sobre què fer amb les armes de foc...

Aquest fet em recorda la matança de Newtown el desembre passat, quan van morir 20 nens i 6 adults a mans d'un jove presumptament pertorbat. Sis setmanes abans d'aquell crim, l'Acadèmia Americana de Pediatria i vuit societats científiques més havien fet un seriós advertiment: "Els metges estan en condicions d'advertir els pares que un adolescent que mostra símptomes de depressió o d'impulsivitat pot fer-se mal ell mateix o fer mal a altres persones si té accés a una arma de foc". I és que en aquest país que considerem tan avançat, una llei de Florida impedeix que un metge pugui preguntar a un adolescent si posseeix armes de foc. Diuen que això és assetjament al pacient...

El cas de Newtown va ser un drama i se'n va parlar molt. El debat no s'ha acabat i no es veu una voluntat clara d'acabar amb la tinença d'armes de foc. El drama de Kentucky ha passat més desapercebut i, després de l'impacte inicial, s'ha anat diluint. La web que promociona les armes segueix exhibint la granota vermella amb un rifle a les mans, com qui hi podria tenir una pilota. L'aparador segueix obert!

El tema no és senzill. Com han dit els experts, cal un enfocament global del problema de la salut mental dels nens i adolescents i cal una actuació sobre la violència. Una psiquiatra de Kansas deia que, "mentre tenim un munt de llits per atendre nens amb ferides de bala, no tenim on ingressar els nens amb problemes de salut mental".

Prevenir, detectar i tractar les malalties és deure del metge. També quan parlem de salut mental. I seria hora ja de superar tabús i aconseguir el ple reconeixement de la psiquiatria infantil com a especialitat de primer ordre per fer prevenció en un món que, cada cop, es presenta més convuls.


DIARI DE GIRONA, 9 de maig de 2013.
http://www.diaridegirona.cat/opinio/2013/05/09/armes-nens/616516.html

Dr. Josep Cornellà Canals
psiquiatra infantil a Girona



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada